Askas första valpkull!

En av Askas valpar från A-kullen Ansgar Askunge "Ramp" är aktiv tillsamnans med sin matte Kristine. De tränar lite då och då tillsammans med räddningshundar i Norge (där de bor) och han är enligt Kristines utsago väldigt duktig.

Bild på Ramp som är ute i skogen och tränar Bild på Ramp som får sitta under västen hos hundföraren när han blir trött
Här är Ramp i skogen och tränar Ibland blir man lite trött och då får man "åka" innanför västen :-)

 

Här nedan kan du läsa om när Aska fick sin första kull och hur deras start i livet såg ut: 

Den 30 juli 2009 började Aska föda sina valpar vid frukostbordet. Hon hade bäddat och Askungen (tik nr 3 i syskonskaran)!jobbat hela natten. Aska fick 5 stycken valpar! Tre hanar och två tikar. Snart ett dygn har gått och Aska är en jätteduktig mamma! Här ett par bilder av dem:

Om du tycker att denna bilden är suddig... då skulle du sett de som jag tog bort... De är inte så lätta att ta bilder på men den får duga så länge. Det här är lilla Askungen, valp nr 3 i syskonskaran. En tik som kom som en storm (de andra tog rätt så bra med tid på sig) och hon tog för sig direkt vid "matbordet".

Aska och valparna ett dygn gamlaHär ligger den duktiga lilla mamman och tar hand om sina små. Hon har inte tid att gå ur valplådan ens för att dricka vatten.

Den 2 augusti har jag med hjälp av Stina dokumenterat de små.

 

 

Hane nr 1 Algot Askunge 12 dagar

Algot Askunge 20 dygn

Valp nr 1, en hane.
Algot Askunge 3 dygn

Algot Askunge 12 dygn Algot Askunge 20 dygn
Hane nr 2 Alpha Askunge 12 dygn
Valp nr 2, en hane.
Alpha Askunge 3 dygn
Alpha Askunge 12 dygn Alpha Askunge 20 dygn

Valp nr 3, en tik

Alice Askunge 12 dygn

 

Alice Askunge 20 dygn

Valp nr 3, en tik.
Alice Askunge 3 dygn
Alice Askunge 12 dygn Alice Askunge 20 dygn

Valp nr 4, en tik

Alva Askunge 12 dygn
Valp nr 4, en tik.
Alva Askunge 3 dygn
Alva Askunge 12 dygn   Alva Askunge 20 dygn

Valp nr 5, en hane

Ansgar Askunge 12 dygn

 Ansgar Askunge 20 dygn
Valp nr 5, en hane.
Ansgar Askunge 3 dygn
Ansgar Askunge 12 dygn Ansgar Askunge 20 dygn

 Algot 5½ vecka

 Algot
 Algot 5 ½ vecka  Algot 5 ½ vecka

 Alpha 5 ½ vecka

 Alpha
 Alpha 5 ½ vecka  Alpha 5 ½ vecka

 Alice 5 ½ vecka

 Alice
Alice 5 ½ vecka  Alice
 Alva 5 ½  vecka  Alva
 Alva 5 ½ vecka  Alva
Ansgar 5 ½ vecka Ansgar
 Ansgar 5 ½ vecka  Ansgar

    

Aska och alla hennes valpar.

Aska och alla hennes valpar, den 2 augusti 2009.

7 augusti Valparna blev en vecka igår och de har växt så det knakar! De har alla mer än fördubblat sin vikt på en vecka (de vägde mellan 195 - 230 g när de föddes). Jag tror inte att det kommer att ta många dagar innan de får ögon. Nya fotografier kommer endera dan.
Aska är modigare nu. Hon lämnar de små när de sover och går med mig på små turer på och runt gården. Däremellan är hon väldigt duktig mamma, matar, tvättar och gullar.

11 augusti Nu har flera av valparna börjat öppna ögonen men det syns knappt på de nya fotografierna som jag lagt upp idag. De är nu uppe i 600 - 800 gram styck och de äter och sover, äter och sover.

Valparna sover och sover

Jag kan spendera hur mycket tid som helst på pallen vid valplådan och bara beundra de underbara varelserna... De är mjuka som sammet och dofter så gott :-)
Sover och sover
Lilla Alice är trött....
Här är två fotografier från "matbordet". Här är det ofta aktivitet, det fajtas och smaskas.
Gott med mat!
Det är gott med mat!

19 augusti och valparna fortsätter att växa så det knakar. En stor del av träningen går ut på att få de fyra benen att bära hela stora kroppen... Det stönas och det stånkas när de "styrketränar" och så faller de i djup sömn igen.

Valparna ligger i en hög och Ansgar jäspar

Det är jättejobbigt att växa, äta, träna, sova, växa, äta, träna, sova, växa, äta....
Alla valparna ligger hos Aska och äter

...dessutom börjar det bli trångt vid "matbordet"...
Ungarna har blivit väldigt duktiga på att lyfta på huvudet och de ligger gärna så och kikar.

En valp tittar ut över kanten från valplådan

När man fäller ner valplådan är de också snabba på att gå/kräla/släpa sig fram, kika över och gärna försöka ta sig över om de får tillfälle till det.

En valp ligger och lyfter huvudet och tittar sig omkring 

Det är en härlig tid att se dessa ungar växa upp och utvecklas. Det blir många stunder som hela familjen mer eller mindre samlas runt valplådan och gullar med ungarna.

Oskar och Ansgar myser

Här är det Oskar och Ansgar som myser...

Den 30 augusti och jag har gjort en kupp :-)
Jag filmade de små askungarna men mitt webbhotell tillåter inte att jag lägger upp filmen här.... sååå jag la den på youtube! Klurigt va!? Filmen har inte den högsta kvalitén då jag endast hade min mobilkamera att tillgå men håll till godo så länge.

De små växer så att det knakar. De blev fyra veckor i torsdags och blev då avmaskade för andra gången. De har nu i helgen börjat få smakportioner av hundmat och de flesta tycker att det är mycket intressant och är väldigt med och testar. De har fått varsit mjukisdjur som de försöker leka med. Min tanke är att de ska ha något att busa med och när det är dags att flytta till deras nya familjer så får de med sig sina små djur som luktar mamma och syskon och ger trygghet.

Den 5 september och alla valpar är nu tingade. De har just blivit 5 veckor och äter numera 4 egna små mål mat om dagen (Aska bjuder högst motvilligt på en liten snuttning ibland). De är pigga och glada, leker så det står härliga till och sover djupt däremellan. De har varit på små turer ute i en lite rasthage när vädret har tillåtit (vi har dock haft mycket regn den senaste tiden). De är otroligt sociala, kommer och möter oss och vill gärna vara den som blir upptagen i knät och myst med. Om man lägger sig på golvet har man alla fem över sig på två sekunder och man får många härliga kyssar av dem innan de försöker bita av en näsan eller ta ens tofflor. Det är en härlig tid och vi njuuuuuter! :-)

Den 7 september och jag vet att många väntar och längtar efter fotografier av de små (som börjar bli stora ;-)
Jag har gjort ett försök som resulterade i:

Ansgar, Alpha, Algot, Alice och Alva som biter mig i fötterna

Ansgar, Alpha, Algot, Alice och Alva (som biter mig i tårna).
Att gå in till dessa odjur är förenat med livsfara :-) man blir överfallen direkt och det är ingen lätt uppgift att försöka fotografera dem...

Alice

Lilla fröken Alice

Alice och Alva

Alice och Alva

Tre gulliga valpar

Jag har satt upp en skiva in till valparnas rum så att Aska kan hoppa över när hon vill. De små klarar precis av att hänga över kanten och titta över... alla utom Alice som inte riktigt når upp ännu.

Algot

Algot Askunge

Den 16 september och valparna växer! Aska har helt slutat att dia dem och de är lite ledsna för det, de protesterar högljudt när hon går förbi dem. De får dock mat av mig fyra gånger på dygnet och de äter med god aptit. Jag har filmat de små, bland annat igår och här kommer resultatet:

 

 

Den 5 oktober och alla valparna har flyttat till sina nya familjer. Det har varit en hektisk vecka med en hel del skratt men också några tårar. Det har varit en ynnest att få se dessa underbara varelser växa upp och utvecklas. Många härliga timmar har vi spenderat tillsammans, ute i skogsbrynet, i valphagen och uppe i soffan. Det har inte alls varit "mycket jobb" men en hel del underbar passning!

Valparna var nu 9 veckor när de lämnade oss och det är bra för dem att få varsin familj som kan ge dem mycket kärlek och uppmärksamhet (det är ibland svårt att räcka till för sex hundar).

Ansgar och Kristine Alice och Anna
Ansgar har flyttat till Kristine Alice har flyttat till Anna
Algot har flyttat till Stig och Titti        Bild kommer
Algot har flyttat till Stig och Titti Alpha har flyttat till Inger och Lars
Maria Therese, Frank och Alva  
Alva har flyttat till Maria Therese (bilden) och Ole Kristian och Marias pappa Frank (bilden)  

Vi önskar våra underbara valpar och deras nya familjer stort LYCKA TILL!
Jag hoppas verkligen att vi får möjlighet att träffa er alla igen!

 

Kjempefin film!

Det var så hyggelig å få se film av valpene når de var ute på tur. Måtte le av deres aktiviteter, og spesielt når du prøvde å få alle inn i huset, Anna! De er noen fantastiske vesener. Kun to uker igjen. Hurra!

Klem fra,
Kristine

Trollungar

Hej Kristine!
Det var lite svårt ljus att få bra bilder i men en del ser man i alla fall. De är sååå underbara, roliga, busiga, goa och härliga att man aldrig kan bli mätt på dem! Vi ses!
Anna

Valpene...

Det er så tydelig på filmen at valpene har det bra, og de virker både sosiale og trygge. Vet at det er en slitsom jobb å ha valper i huset, men du gjør virkelig en god jobb, Anna :-)

Er også glad for at du ventet til de var 9 uker til å levere dem, for det er tydelig at Aska oppdrar dem når hun mener at de er for ville. En mor gjør alltid en sånn jobb bedre enn en matmor i begynnelsen :-)

Du får nyte den siste uken sammen med dem.

Klem fra Kristine

med de andra valpköparna, menade jag! =0

inte kullen, kanske jag ska förtydliga.

Bilder

Helt enig med deg, Anna. Bilder får vi ikke nok av :-)

Vennlige hilsninger,
Kristine

Nä, verkligen inte. Det vore

Nä, verkligen inte. Det vore trevligt att kanske utbyta emailadresser med de andra i kullen sen. Då finns det ju möjlighet att skicka en bild och så.
KAn ju se vad de andra säger när det är dags. =)

Allt gott,
Anna

Hur går det?

Det är egentligen nu när de har blivit en dryg månad som den riktigt intressanta utvecklingen kommer igång, både i personligheten och exteriört, så jag misstänker att vi utvalda kommer att tjata vidare om bilder på dem. I a f jag! =) =)

Kram
Anna

Vilka fantastiskt söta

Vilka fantastiskt söta varelsen, Förstår att Du kan bara sitta vid valplådan och njuta!

Ninni

underbara!

Tack så jättemycket för de fina bilderna och dina kommentarer - de är verkligen så jättefina! Kanske allra särskilt sista bilden med din son och Ansgar. =)

"Ansgar" var för övrigt den förste kristne munken att röna framgång med att sprida kristendomen häruppe i norden...
Anna

Hej Anna!

Kul att du gillar bilderna!  De är rätt så svåra att ta bilder på när de är så svarta. Jag tycker att Ansgar är ett läckert namn och jag tror att våran lilla Ansgar nog skulle kunna "frälsa" den som inte förstått att dvärgschnauzern är en läcker ras ;-)
Vi ses till helgen!
Anna