Om dvärgschnauzern.

Dvärgschnauzern är en mycket anpassningsbar hund. Den användes ursprungligen till att jaga råttor i äldre tiders byar och städer. Det gör att den fortfarande är en av de få raser som kan fånga byten eller leksaker med tassarna. Den tycker om att vara aktiv och gillar alla former av lek.

Det är nästan omöjligt att trötta ut en dvärgschnauzer, den är mycket konditionsstark och livlig när den är ute, men i gengäld lugn inomhus. Den uppskattar också träning t.ex. i agility eller någon av bruksgrenarna. Men den trivs också bra bara med promenader och den normala stimulans som den får i ett vanligt familjeliv. Det är inget problem att ta med sig sin dvärgschnauzer ut i skogen när man till exempel rider (förutsatt att man har god lydnad på den), den håller lätt jämn takt med hästarna vid en normal ridtur.

Dvärgschnauzern är en mycket sund och frisk ras. Dock följer man PRA, en ärftlig ögonsjukdom som leder till blindhet. Under alla år har endast ett par fall påträffats i Sverige, men ändå rekomenderar rasklubben att man ögonundersöker alla indivder som man vill avla på. 

Dvärgschnauzern är en trimras. Det betyder att man ca 4 gånger om året drar bort den gamla, döda pälsen. Det är smärtfritt för hundarna och har en mycket stor fördel: mellan trimningarna fäller hundarna inte alls. Man märker att det är dags att trimma på att hunden blir långhårig och att det är mycket lätt att dra bort testar av pälsen.

Många lämnar in sina hundar för trimning, men det är ganska lätt att lära sig sköta pälsvården själv. Det finns ofta kurser man kan kan gå för att kunna underhålla pälsen på sin hund. Man bör inte klippa pälsen. Den behåller då inte sin funktion (avvisar smuts) eller färg. I övrigt är pälsvården ganska lätt. Det räcker med att kamma hunden ca 1 gång i veckan för att inge tovor ska uppstå någonstans (oftast på benen och i armvecken). På grund av den tåliga pälsen behöver badning inte ske särskilt ofta.

Ursprunget till dvärgschnauzern anses man vara mellanschnauzern och den är en tysk ras. Dvärgschnauzern ska också se ut som en förminskning av mellanschnauzern.  

En dvärgschnauzer skall ge ett stramt intryck. Den är energisk i sitt temperament men också lugn, lekfull och väldigt tillgiven. Den är klok, orädd, uthållig, läraktig och vaksam, vilket gör dvärgschnauzern till en tilltalande vakt- och sällskapshund. Ofta hör man att dvärgschnauzern är en: ”stor hund i litet format” och det stämmer verkligen då de är både tuffa och kloka men godmodiga i sitt temperament.

De har ofta en avvaktande hållning gentemot främlingar. Dvärgschnauzerna är inte en hund som reservationslöst och ögonblickligen accepterar vem som helst – den har egna åsikter och vill själv bilda sig en uppfattning om personen. Detta ska inte förväxlas med rädsla för främlingar.

Pälsen skall vara strävhårig. Den skall bestå av en värmande underull och ett inte för kort vatten- och smutsavvisande täckhår. Täckhåret skall vara strävt, men inte borstigt eller vågigt. Typiskt för dvärgschnauzerna är också deras skägg och buskiga ögonbryn.